Jest podstawą diety wegetariańskiej, jednak sięganie po nią każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. Soja to produkt wyjątkowy, dzięki któremu każdy z nas może skutecznie poprawić stan swego zdrowia. Dlaczego warto po nią sięgać?
Co może zyskać nasza dieta dzięki obecności soi w menu?
Soja, podobnie zresztą jak i inne warzywa strączkowe, jest rewelacyjnym składnikiem zdrowego menu. Dzięki niej nasza dieta jest pełna witamin i mikroelementów, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Tofu oraz mleko sojowe to najpopularniejsze produkty sojowe, które coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Soja jest też idealnym dodatkiem do wielu potraw, a miłośnicy zdrowego stylu życia coraz chętniej sięgają nie tylko po przetwory sojowe, ale i po samą soję. Dieta sojowa to odpowiednia ilość wapnia oraz białka. To również spora dawka substancji roślinnych, które w naturalny sposób chronią nas przed licznymi chorobami oraz skutkami procesu starzenia się. Dzięki takim produktom, jak soja i jej przetwory, każdy z nas może dłużej cieszyć się dobrą formą.
W jaki jednak sposób soja powinna zostać włączona do naszego menu?
Metod wykorzystania soi i jej przetworów jest wiele, zatem każdy z nas znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Wiele możliwości daje nam już samo mleko sojowe – idealne do śniadaniowych płatków oraz koktajli. Mleko to powstaje z rozgotowanych ziaren sojowych, a jego wielkim walorem jest wysoka zawartość wapnia. Tofu z kolei idealnie sprawdza się jako dodatek do warzyw z patelni. Samą soję można wykorzystać m. in. do produkcji sojowych kotlecików oraz jako dodatku do wielu innych potraw. A przecież to jeszcze nie wszystkie możliwości. Ser sojowy, mniej znany produkt, jest przecież idealnym dodatkiem do grzanek, a zielona fasola sojowa w strączkach ma zastosowanie jako składnik wielu zdrowych zup i sałatek.
Szeroki wybór produktów, w których znajduje się soja, daje nam wiele możliwości. Dziś połączenie ciekawych przepisów, wspaniałego smaku i troski o zdrowie nie jest zadaniem trudnym. Każdy z nas może zapewnić sobie idealne wsparcie w walce z chorobami, a dieta pełna produktów sojowych może się tu okazać cennym wsparciem.