Zdrowa dieta to dobra forma oraz możliwość unikania wielu chorób. W chwili, gdy moda na zdrowy styl życia powraca, rośnie nasza wiedza na temat podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Dzięki temu każdy z nas może świadomie wybierać te produkty, które będą się pojawiać na jego talerzu. Pozwala to z jednej strony na ochronę przed licznymi schorzeniami, z drugiej – na prowadzenie skutecznej walki z licznymi przypadłościami. Zdrowy styl życia to przede wszystkim dieta pełna warzyw i owoców, a w nich z kolei obecne są wyjątkowe substancje. Wiele z nich ma wyjątkowe właściwości i wykazuje się ogromną skutecznością w walce z licznymi chorobami.
Jakie substancje roślinne są wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia?
Jakie produkty powinna uwzględniać dieta tych, którzy chcą dzięki owocom i warzywom wypowiedzieć wojnę wielu groźnym chorobom? Cenne dla zdrowia substancje roślinne można znaleźć w wielu produktach. Cennym ich źródłem okazuje się soja oraz jej przetwory. Tu znajdują się izoflawony – substancje roślinne, które wykazują się ogromną skutecznością w walce z miażdżyca oraz osteoporozą. Substancje te występują również w fasoli, którą również warto włączyć do swej diety. Cennymi dla zdrowia substancjami są też lignany. Mają one podobne właściwości, jak wspomniane już izoflawony. I one znajdują się w soi, znaleźć można je również z zarodkach pszennych oraz w tak zdrowym dodatku do diety, jakim jest siemię lniane. W walce z wolnymi rodnikami doskonale sprawdzić się może kwas elagowy, który znajduje się przede wszystkim w takich owocach, jak borówki, truskawki oraz jabłka. Przeciwutleniacze, które dodatkowo wykazują się skutecznością w walce z nowotworami, są też obecne w wielu owocach cytrusowych. Silnym przeciwutleniaczem, chroniącym przed rakiem oraz miażdżycą, jest też kwercetyna. Jej doskonałym źródłem jest cebula, choć i w brokułach, i w malinach można znaleźć znaczne ilości tej substancji. W czosnku oraz cebuli znajdziemy też allicynę. Ta substancja ma bardzo dobry wpływ na naczynia krwionośne, dzięki czemu jest ceniona w profilaktyce takich chorób, jak zawał serca oraz udar mózgu. Sterole, które pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu, znajdują się z kolei w przetworach sojowych, w orzechach oraz w zarodkach pszennych.