Poznaj najlepsze domowe sposoby na poprawę odporności

Poznaj najlepsze domowe sposoby na poprawę odporności

Odporność organizmu to naturalny sposób na przeciwdziałanie nieustannie atakującym drobnoustrojom, które prowadzą do infekcji. To właśnie sprawny układ immunologiczny doskonale radzi sobie z koronawirusami oraz wszelkimi innymi infekcjami wirusowymi, a w razie zakażenia łagodzi objawy i skraca ich przebieg. Jakie są najlepsze domowe metody na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu?

Czosnek to prawdziwy naturalny antybiotyk

Czosnek jest jednym z najbardziej znanych domowych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego. Cechuje się właściwościami zarówno przeciwwirusowymi, jak i antybakteryjnymi, a zawarta w nim allicyna pełni rolę naturalnego antybiotyku. Czosnek oddziałuje na podwyższenie odporności w formie profilaktyki, jak i również doskonale wspiera walkę z pierwszymi objawami infekcji. Co więcej, po przebytej chorobie umożliwia także odbudować mikroflorę bakteryjną jelit, której równowagę w znacznym stopniu zaburza przyjmowanie antybiotyków.

Kolostrum kozie a odporność — czy siara ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny?

Kolostrum kozie, jak i krowie i każde inne określane jest jako siara, To pierwszy pokarm każdego nowo narodzonego ssaka, włączając w to również człowieka. Ta substancja składa się z ponad 250 czynników bioaktywnych, które wykazują pozytywny wpływ na prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej, swoje liczne właściwości kolostrum kozie zawdzięcza obecności takich elementów jak: białka kazeinowe i serwatkowe, immunoglobuliny, łatwo przyswajalne witaminy (A, C, E, B1, B2 oraz B6) oraz substancje mineralne (fosfor, wapń, sód i potas). Cały ten skład sprawia, że wdrożenie suplementacji siarą pozytywnie wpłynie na kondycję układu odpornościowego.

Kurkuma — dlaczego jest ona taka ważna dla układu odpornościowego?

Kurkumina to związek, który występuje w kurkumie. Odpowiada ona za pozytywny wpływ tej przyprawy na funkcjonowanie układu odpornościowego. Sprawia to, że kurkuma ma silne właściwości antyoksydacyjne, a w dodatku powstrzymuje działanie chorobotwórczych wirusów, bakterii i grzybów. Zaleca się spożywać ją w towarzystwie pieprzu, co znacznie zwiększa jej przyswajalność oraz wpływ, jaki posiada kurkuma na układ odpornościowy.

Olej z czarnuszki — niezawodny składnik we wspieraniu odporności

Czarnuszka, określana również jako czarny kminek, świetnie wspiera kształtowanie odporności. Zawarte w oleju z czarnuszki składniki bioaktywne mobilizują układ odpornościowy do efektywniejszego funkcjonowania. Co więcej, wykazują również działanie przeciwzapalne.