Odporność organizmu to naturalny sposób na przeciwdziałanie nieustannie atakującym drobnoustrojom, które prowadzą do infekcji. To właśnie sprawny układ immunologiczny doskonale radzi sobie z koronawirusami oraz wszelkimi innymi infekcjami wirusowymi, a w razie zakażenia łagodzi objawy i skraca ich przebieg. Jakie są najlepsze domowe metody na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu?
Czosnek to prawdziwy naturalny antybiotyk
Czosnek jest jednym z najbardziej znanych domowych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego. Cechuje się właściwościami zarówno przeciwwirusowymi, jak i antybakteryjnymi, a zawarta w nim allicyna pełni rolę naturalnego antybiotyku. Czosnek oddziałuje na podwyższenie odporności w formie profilaktyki, jak i również doskonale wspiera walkę z pierwszymi objawami infekcji. Co więcej, po przebytej chorobie umożliwia także odbudować mikroflorę bakteryjną jelit, której równowagę w znacznym stopniu zaburza przyjmowanie antybiotyków.
Kolostrum kozie a odporność — czy siara ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny?
Kolostrum kozie, jak i krowie i każde inne określane jest jako siara, To pierwszy pokarm każdego nowo narodzonego ssaka, włączając w to również człowieka. Ta substancja składa się z ponad 250 czynników bioaktywnych, które wykazują pozytywny wpływ na prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej, swoje liczne właściwości kolostrum kozie zawdzięcza obecności takich elementów jak: białka kazeinowe i serwatkowe, immunoglobuliny, łatwo przyswajalne witaminy (A, C, E, B1, B2 oraz B6) oraz substancje mineralne (fosfor, wapń, sód i potas). Cały ten skład sprawia, że wdrożenie suplementacji siarą pozytywnie wpłynie na kondycję układu odpornościowego.
Kurkuma — dlaczego jest ona taka ważna dla układu odpornościowego?
Kurkumina to związek, który występuje w kurkumie. Odpowiada ona za pozytywny wpływ tej przyprawy na funkcjonowanie układu odpornościowego. Sprawia to, że kurkuma ma silne właściwości antyoksydacyjne, a w dodatku powstrzymuje działanie chorobotwórczych wirusów, bakterii i grzybów. Zaleca się spożywać ją w towarzystwie pieprzu, co znacznie zwiększa jej przyswajalność oraz wpływ, jaki posiada kurkuma na układ odpornościowy.
Olej z czarnuszki — niezawodny składnik we wspieraniu odporności
Czarnuszka, określana również jako czarny kminek, świetnie wspiera kształtowanie odporności. Zawarte w oleju z czarnuszki składniki bioaktywne mobilizują układ odpornościowy do efektywniejszego funkcjonowania. Co więcej, wykazują również działanie przeciwzapalne.