Ciężki dzień w pracy czy szkole, często wymaga odpowiedniego zregenerowania się organizmu. Kolacja jest jednym z posiłków, który warto wziąć pod lupę, jeśli zależy nam na zapewnieniu odpowiedniego odpoczynku organizmowi, dobrym samopoczuciu oraz zgrabnej figurze. Dobrze zaplanowany ostatni posiłek dnia zapewni zdrowy sen.
Ogólne zasady mówią o zjedzeniu kolacji około 3 godzin przed położeniem się do łóżka, maksymalnie można skrócić ten czas do 1 godziny przed snem lecz nie więcej, ponieważ pełny żołądek jest przeszkodą dla komfortu snu. Nie pomaga także wypijanie dużej ilości wody czy innych napojów, a także popijanie ostatniego posiłku przed odczekaniem minimum pół godziny. Takie postępowanie prowadzi do rozrzedzenia posiłku, co wpływa negatywnie na organizm, zaburzając i spowalniając metabolizm oraz trawienie.
Komponowanie jadłospisu powinno rozpocząć się od zapoznania z listą produktów, które nie mogą znaleźć się w posiłku jedzonym przed snem. Jego spokój zakłócają substancje energetyczne zawarte w węglowodanach (jasne pieczywo, makaron), słodyczach i owocach (szczególnie jabłkach, melonach). Odradza się również picia kawy, czarnej herbaty, soków oraz napojów słodzonych. Co do alkoholu, akceptowalna ilość nie przekracza lampki wina. Ciężkostrawne jest dla żołądka czerwone mięso, dania smażone, marynowane, a także fast foody. Przez spożycie ich przed zaśnięciem, układ trawienny będzie zmuszony pracować dodatkowe kilka godzin, co zaburzy jego spokojny odpoczynek.
Jeśli chcemy zadbać o zdrowy wypoczynek, który spowoduje, że będziemy wstawać radośni, odprężeni i zrelaksowani, należy uwzględnić lekkostrawne dania warte wybrania tuż przed snem. Należą do nich warzywa gotowane, ryż i kasza, orzechy, jogurt, kefir, płatki owsiane. Taka kolacja nie przyczyni się do zwiększenia obwodu pasa, a dodatkowo zapewni zdrowy, spokojny sen.