Polacy mają fatalne nawyki żywieniowe, dlatego należy robić wszystko, aby je zmienić dla dobra swojego zdrowia i samopoczucia. Wielu z nas wychowało się w domach, gdy podawana była przede wszystkim kuchnia polska oparta na węglowodanach prostych. Jadało się dużo białego chleba, do obiadu ziemniaki oraz liczne dania mączne: kopytka, pierogi, placki ziemniaczane. Żaden dzień nie mógł obyć się bez smażenia. Jak nie kotlety to smażona kiełbasa, boczek czy jajecznica. Niestety takie nawyki trwają do dzisiaj w wielu domach. Jemy ciężko, tłusto, jednocześnie unikając warzyw. O ile w czasach komuny takie żywienie miało swoje uzasadnienie, bo dostępność do produktów była niska to dzisiaj już nie mamy takiej wymówki. W sklepach znajdziemy wszelkie warzywa i owoce, różne zdrowe oleje roślinne i produkty ekologiczne. Powinniśmy, więc zacząć zastępować białe pieczywo ciemnym, wieloziarnistym. Zmienić muszą się nasze obiady. Zamiast codziennie jeść mięso zastępujmy je czasem rybami i obiadami wegetariańskimi. Starajmy się smażyć jak najmniej. Możemy przecież dnia piec i dusić. Niezdrowe tłuszcze zwierzęce zastępujmy roślinnymi. Do smażenia może być olej ryżowy czy kokosowy a do sałatek oliwa z oliwek. Wreszcie Polacy jadają zbyt słodko. Musimy ograniczać drożdżówki, ciasta, słodzone napoje i wszelkie gotowe słodycze ze sklepów. Nie służą naszemu zdrowiu także gotowe dania ze sklepów typu pizza, lasagne czy chińskie zupki. Naprawę w domu możemy samodzielnie przygotować wiele szybkich dań. Róbmy sami przetwory oraz soki, bo wtedy będziemy mogli kontrolować ilość zużytego cukru. Tak lubiane przez Polaków dania z grilla nie powinny być codziennością a jedynie przyjemną odmianą stosowaną od czasu do czasu.