Czym można posłodzić herbatę?

Czym można posłodzić herbatę?

Słodzona herbata to idealny napój, kiedy za oknem panuje chłód oraz pada śnieg. Warto wzbogacić ją ulubionymi składnikami. Wymienia się wśród nich cynamon, miód oraz erytrol. Ostatni z nich to zdrowy słodzik, który polecany jest przede wszystkim cukrzykom oraz osobom na diecie. Czy naprawdę jest zdrowy?

Erytrol – alternatywa dla cukru

Słodka herbata smakuje najlepiej, a kiedy doda się do niej cynamon i imbir mamy do czynienia nie tylko z pysznym, ale również zdrowym napojem. Dodatkowy dodatek to erytrol, czyli zdrowy słodzik, który ogranicza rozwój próchnicy oraz zapobiega niekorzystnemu działaniu wolnych rodników. To najlepsza alternatywa dla słodkiego cukru, jednakże posiada też inne właściwości. Kiedy wziąć pod uwagę naturalne środowisko, erytrol występuje w pyłkach kwiatów, wybranych owocach, grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach oraz algach morskich. Mimo wszystko słodzik, który kupujemy w sklepach, powstaje w całkiem inny sposób, a mianowicie syntezowany jest przez drożdże z gliceryny odpadowej. Wspomniane drożdże można znaleźć w olejach roślinnych, majonezie oraz innych produktach.

Jaki smak ma erytrol?

Erytrol to doskonała alternatywa dla klasycznego cukru, mimo iż jest od niego mniej słodki. Jest o wiele zdrowszy, a do tego zapewnia odczuwanie chłodu w ustach, co dobrze wpływa na kondycję zębów. Jeszcze więcej korzyści? Słodzik nie pozostawia obcych posmaków, dzięki czemu jest produktem bardzo uniwersalnym. To zdrowy zamiennik cukru, który nie zostaje metabolizowany przez ludzki organizm. Człowiek wydala go wraz z moczem w niezmienionej formie. Jest to uwarunkowane brakiem enzymów odpowiadających za ich rozpad w organizmie. Erytrol nie zwiększa poziomu glukozy oraz insuliny we krwi, dlatego jest rekomendowany dla osób zmagających się z cukrzycą. Wpływa dobrze na zęby, czyli zmniejsza ryzyko pojawienia się próchnicy. Ta cecha jest uwarunkowana zdolnością słodziku do powstrzymywania procesu fermentacji wybranych cukrów, odbywa się to przy pomocy bakterii znajdujących się w ustach. Już na zakończenie warto dodać, że erytrol posiada funkcję antyoksydacyjną, która sprawia, że usuwany jest z organizmu wraz z wolnymi rodnikami. Warto przypomnieć, że odpowiadają one za starzenie się organizmu oraz gorsze samopoczucie. Omawiany słodzik sprawdzi się nie tylko w trakcie słodzenia napojów, ale można wykorzystać go również w trakcie przygotowywania potraw i deserów. Słodka herbata nigdy nie była tak zdrowa, dlatego należy ją pić bez wyrzutów sumienia związanych z jej kalorycznością oraz innymi szkodliwymi efektami.