Pieczenie pod mostkiem oraz nieprzyjemna gorycz w ustach to objawy zgagi, która spotyka coraz więcej osób. Mamy z nią do czynienia przede wszystkim w sytuacjach, kiedy w żołądku znajduje się za dużo jedzenia. To ilość uniemożliwia jego strawienie. Jak poradzić sobie z omawianą sytuacją?
Sprawdzone metody na zgagę
Na zgagę doskonale sprawdzi się kminek, który warto dodać do spożywanych potraw. Nada im specyficznego smaku, jednakże jego obecność w znacznym stopniu poprawi funkcjonowanie układu pokarmowego. Odpowiada on za pobudzanie wydzielania soków trawiennych, wykazuje właściwości przeciwskurczowe oraz wiatropędne. Jeśli na stole gości kapusta, tłuste mięso czy inne ciężkostrawne potrawy, koniecznie należy spożywać je z dodatkiem cennego kminku. Można przygotować również napar, który rozprawi się z najbardziej uciążliwymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Imbir to kolejne rozwiązanie na zgagę. Surowy imbir należy obrać ze skórki, a następnie ssać. Jest to związane ze wchłanianiem kwasów, które znajdują się w przełyku i podrażniają cały przewód pokarmowy. Pieczenie, które jest jednym ze skutków ubocznych zgagi, znika bezpowrotnie. Ssanie imbiru przyniesie znaczną ulgę już po paru minutach. Na zgagę warto stosować migdały. Wystarczy spożyć 10 migdałów, gdyż posiadają one właściwości łagodzące. Poleca się je przede wszystkim dzieciom oraz kobietom w ciąży, które regularnie zmagają się ze zgagą. Siemię lniane znajduje się w większości domów, jednakże nie każdy wie, że skutecznie radzi sobie ze zgagą. Do przygotowania zawiesiny używa się zmielonego siemienia oraz wrzącej wody. Napój odpowiada za łagodzenie nabłonka przełyku, który uległ podrażnieniu, ale dodatkowo wpływa na jego wzmocnienie. Dobrze działa na trawienie oraz chroni błonę żołądka. Herbatka z melisy wspomoże wszystkich, którzy cierpią z powodu cofającej się treści pokarmowej. Melisa uspokaja, co doskonale wpływa na złagodzenie stresu oraz napięcia, które odgrywają istotną rolę w trakcie produkcji kwasu żołądkowego. Można więc rzec, iż człowiek zestresowany oraz bardzo spięty, ma zdecydowanie większą szansę na zmaganie się ze zgagą. Aby zauważyć znaczną poprawą, melisę należy pić dwa razy dziennie. Wśród sprawdzonych sposobów na zgagę wymienia się także picie ciepłego mleka. Wykazuje ono właściwości łagodzące, co sprawia, że przełyk nie piecze. Dodatkowo znika również uczucie dyskomfortu. Osoby, które nie przepadają za mlekiem, mogą sięgnąć po kefir i jogurt naturalny, gdyż działają one tak samo dobrze. Ostatni sposób na zgagę to używanie sody oczyszczonej, którą rozpuszcza się w szklance wody. Tak przygotowany napój należy następnie wypić duszkiem. Sprawi to, że kwasy trawienne występujące w przełyku zmniejszą swoją szkodliwość (stają się dla organizmu neutralne).