Zdrowe produkty w naszej diecie: bataty

bataty

Te wartościowe warzywa mogą się stać niezwykłą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Bataty sprawią, że nasza dieta stanie się ciekawsza, a my dostarczymy do swego organizmu sporo ważnych witamin, minerałów i innych leczniczych substancji. Co warto wiedzieć na temat batatów i ich wyjątkowych właściwości?

Bataty i ich wartość odżywcza

O ogromnej wartości batatów decyduje ich skład. Jakie składniki odżywcze można znaleźć w tych warzywach? Jest ich wiele, a każdy z nich sprawia, że nasza dieta będzie korzystniej wpływać na nasze zdrowie. Na długiej liście wartościowych substancji znajdujących się w batatach pojawia się beta-karoten, powszechnie stosowany w profilaktyce chorób nowotworowych. W batatach można też znaleźć spore ilości błonnika oraz fitosteroli, cenionych przede wszystkim ze względu na skuteczność w walce ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. W batatach znajdziemy też tak ciekawą substancję, jaką jest kwas kawowy. Wiadomo, że może on zająć w ważne miejsce w profilaktyce chorób nowotworowych, może się też stać cennym wsparciem dla tych, którzy chcą skuteczniej walczyć z wirusem HIV. Barwniki, dzięki którym bataty mają swą ciekawą barwę, również zaskakują leczniczymi właściwościami. To właśnie dzięki nim z batatów można korzystać w walce z takimi chorobami, jak miażdżyca czy niektóre schorzenia związane ze wzrokiem. Warto też pamiętać, że w batatach można znaleźć spore ilości potasu oraz witamin z grupy B. Warzywa te dostarczają nam jednocześnie sporych ilości witaminy C, dzięki czemu nasz układ immunologiczny może funkcjonować w prawidłowy sposób.

Bataty w naszej kuchni

Jak jeść te warzywa? Choć dla wielu z nas bataty wciąż są dość tajemniczym produktem, na portalach poświęconych zdrowej diecie coraz częściej pojawiają się przepisy na pyszne dania, w których te warzywa zajmują ważne miejsce. W jaki sposób możemy wykorzystać te smaczne i bardzo zdrowe warzywa w swej kuchni? Jedną z wielu możliwości jest sporządzenie z batatów purée, które będzie alternatywą dla purée z ziemniaków. Z batatów można też przygotować smaczne i zdrowe chipsy, które świetnie sprawdzą się jako wartościowa przekąska. Gotowane bataty mogą znaleźć zastosowanie jako dodatek do kanapek, a starte – dodatkiem do zdrowych ciast. Przepisy na zdrowe wypieki coraz chętniej uwzględniają obecność tych warzyw, dzięki czemu wspaniałymi potrawami i zdrowiem cieszyć się może każdy z nas.