Wpływ słodyczy na stan zdrowia

Wpływ słodyczy na stan zdrowia

Każdy kto spróbował w swoim życiu słodkości wie, że nie jest łatwo im odmówić. Jest to związane ze smakiem oraz apetycznym wyglądem, a także faktem, że w dzisiejszych czasach człowiek ma z nimi do czynienia dosłownie na każdym kroku. Jednak zanim wprowadzi się je na stałe do diety warto zdawać sobie sprawę w jaki sposób oddziałują one na organizm ludzki.  

W jaki sposób cukier wpływa na człowieka?

Cukier nie jest pożądany w organizmie ludzkim. Od wielu lat lekarze oraz specjaliści apelują, że należy ograniczać jego spożycie jak tylko to możliwe. Od 1950 roku cukier określany jest mianem trucizny bez żadnych wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. Mowa jednak o sacharozie, która wykorzystywana jest w cukiernictwie oraz wszystkich słodkich produktach dostępnych na rynku. Nie jest on dobrze przyswajalny przez organizm, a poza tym wpływa na niego bardzo negatywnie, mimo iż smakuje tak dobrze.

Cukier jak żadne inne substancje prowadzi do hipoglikemii oraz nadwagi, które w dalszej kolejności zmieniają się w cukrzycę oraz otyłość. Dzięki jego obecności w organizmie występują coraz mniejsze ilości soli mineralnych oraz witamin. Odpowiada za zwiększanie ciśnienia krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu także wzrasta, co przekłada się na zwiększenie szansy na wystąpienie zawału serca.

Dlaczego słodycze szkodzą?

Strawienie cukru przez organizm jest możliwe, dzięki wykorzystaniu witamin z grupy B, wapnia, magnezu oraz chromu uzyskanych z różnorodnych pokarmów, a w dalszej kolejności z organizmu. Kiedy mowa o osobach jedzących słodycze regularnie, organizm czerpie wapno z kości, dzięki czemu ludzie wielokrotnie zmagają się z próchnicą zębów.

W pierwszej fazie cukier przyjęty w formie słodkości zostaje przechowywany w wątrobie, aby w dalszej kolejności udać się do krwi w postaci kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe osiadają się w wybranych partiach ciała oraz powodują tycie. Wpływają one w negatywny sposób na funkcjonowanie nerek oraz serca, gdyż tłuszcz niekorzystnie wpływa na ich pracę. Wielu ludzi zmaga się dodatkowo z zakwaszonym organizmem, niewłaściwie działającym układem nerwowym i mózgiem.

Warto mieć na uwadze, że wykluczenie z diety słodyczy nie jest wystarczające, gdyż przyjmuje się, że każdy Polak w czasie jednego roku spożywa aż 39 kilogramów cukru. Ukrywa się on oczywiście w czekoladkach, ciastach oraz innych produktach cukierniczych, ale nie tylko. Można go znaleźć w sokach, ketchupie, sosach, daniach gotowych do podgrzania w mikrofali, a nawet chlebie.