
Coraz większa ilość osób zdaje sobie sprawę jak cenne jest ich zdrowie i przede wszystkim jak bardzo ulotne. Jednego dnia można się cieszyć dobrą pracą, kochającą rodziną oraz gronem przyjaciół, a drugiego dnia otrzymanie wyników badań jest w stanie popsuć całe szczęście. Istnieją jednak sposoby, które opóźniają rozwój nowotworów. O jakie zasady chodzi i przede wszystkim – czy one działają?
Dieta zapobiegająca nowotworom
Naukowcy dowiedli, że stworzenie właściwej diety jest w stanie oddalić ryzyko wystąpienia nowotworu o 30 do nawet 40%. Dieta jest niemniej ważna w przypadku profilaktyki chorób nowotworowych. Jeśli człowiek pragnie żyć zdrowo oraz zapobiec zmaganiu się z różnymi schorzeniami musi przede wszystkim zmienić cały styl życia. Rezygnacja z alkoholu oraz papierosów, regularna aktywność fizyczna oraz dieta bogata w warzywa i owoce to absolutna podstawa. O jakich warzywach oraz owocach mowa? Dieta musi zawierać przede wszystkim kapustę, czosnek, cebulę, marchewkę, pomidory, winogrona oraz owoce cytrusowe. Jest to ściśle uwarunkowane występującymi w nich bioaktywnymi wtórnymi roślinnymi substancjami ochronnymi. Już wiele lat temu mówiło się o zbawiennym znaczeniu jabłek w diecie człowieka, jednakże zjadanie jednego owocu każdego dnia nie jest w stanie zdziałać cudów. Eksperci informują, że konieczne jest spożywanie warzyw oraz owoców minimum 5 razy dziennie. Oznacza to, ze każdy posiłek musi na nich bazować. Dzięki zwiększeniu ich spożycia, człowiek zjada zdecydowanie mniej produktów, które są bogate w tłuszcze oraz inne szkodliwe dla organizmu składniki.
Różnorodność popłaca
Aby obronić się przed rakiem nie należy zjadać raz dziennie brokułu, albo innego warzywa wymienionego powyżej. Zapobieganie chorobie oraz profilaktyka nowotworowa wymagają przede wszystkim pełnowartościowego oraz dobrze zbilansowanego odżywiania. Organizm potrzebuje różnorodnych substancji, witamin oraz minerałów, które uzupełniają się oraz wspólnymi siłami zapobiegają nowotworom.
Przeciwutleniacze – poznaj ich moc
Eksperci zwracają uwagę, że liczba przeciwutleniaczy występujących w organizmie ludzkim jest wprost proporcjonalna do szacowanej długości życia. Biorąc pod uwagę styl życia współczesnych ludzi, jak chociażby używki, szkodliwe jedzenie, które smaży się na głębokim tłuszczu, sprawiają, że człowiek musi przyjmować większe ilości ochronnych przeciwutleniaczy. Największe ich ilości można znaleźć w warzywach oraz owocach. To właśnie one umożliwiają chronienie organizmu przed nowotworem.