Sól – zapewnia zdrowie czy może szkodzi?

Sól – zapewnia zdrowie czy może szkodzi?

Stanowiska ekspertów odnośnie różnych składników pokarmowych zmienia się. W przeszłości wskazywano na szereg negatywnych zjawisk związanych ze spożywaniem dużej ilości jajek, dzisiaj można je jeść do woli. Jak sytuacja przedstawia się z solą? Należy jej unikać, a może wręcz przeciwnie?

Rola soli w życiu człowieka

Używano jej już w starożytności. W dawnych czasach umożliwiała przede wszystkim dłuższe przechowywanie żywności, jak chociażby mięsa i ryb, a także warzyw. Dawała ona szansę na przetrwanie srogich zim bez konieczności głodowania oraz śmierci. Jej używanie zostało znacznie ograniczone, kiedy naukowcy zwrócili uwagę, że powoduje podwyższenie ciśnienia, a co za tym idzie przedwczesną śmierć. Zostało to potwierdzone na podstawie zawartości sodu w moczu. Jednakże osoby, które miały wysokie ciśnienie musiały zredukować nie tylko spożycie soli, ale także i czerwonego mięsa, aby zauważyć pożądane rezultaty odstawienia. W związku z tym można śmiało rzec, że sól sama w sobie nie podwyższa diametralnie ciśnienia, ale w połączeniu z niewłaściwymi składnikami dołącza się do tego. Jednakże nie należy przesadzać z jej ilością, gdyż bezpieczna ilość spożyta w ciągu jednej doby wynosi 6g.

Skoro znamy już wartość które nie można przekraczać, jak można ją skontrolować? Nie jest to wcale łatwe gdyż sól używana jest w większości produktów, które trafiają na nasze stoły. Występuje w pieczywie, wędlinach, serze, a nawet słodyczach, gdyż przysłowiowa szczypta soli podkreśla smak. Jeśli człowiek nie przygotowuje posiłków w zaciszu własnej kuchni, a sięga po gotowe produkty, dostarcza organizmowi naprawdę sporych porcji soli, tak samo sytuacja przedstawia się w przypadku dań fast food.

Dlaczego sól jest niezbędna do życia?

Sód jest wymaganym przez organizm człowieka pierwiastkiem, który umożliwia życie. Jest to związane z tym, że reguluje gospodarkę wodną w ciele człowieka. Uwadnia komórki oraz tkanki, a także sprawia, że komórki nerwowe i mięśniowe są odpowiednio pobudzane. Kiedy w ciele brakuje zarówno sodu, jak i potasu, człowiek zmaga się z niewłaściwym ciśnieniem osmotycznym krwi. Soli nie może zabraknąć latem, gdyż sprawia, że organizm nie traci zbyt dużych ilości wody. Jeśli więc człowiek nie zmaga się z konkretnymi chorobami oraz dolegliwościami, nie musi ograniczać ilości sodu, gdyż umożliwia on właściwe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Warto jednak aby pochodził ze sprawdzonych źródeł, a nie był spożywany razem z bezwartościowym, kalorycznym jedzeniem.