Pokrzywa – nie tylko chwast i szkodnik

pokrzywa

Każdy z nas w dzieciństwie wiele razy poznał na własnej skórze efekt bliskiego spotkania z pokrzywą. Pieczenie, zaczerwienienie utrzymujące się nawet kilka godzin sprawiły, że pokrzywa stała się dla nas rośliną niechcianą i omijaną szerokim łukiem. Mało kto jednak wie, jak liczne właściwości lecznicze posiada ta niepozorna zielona roślina.

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na lecznicze działanie na organizm człowieka soku z pokrzywy. Najlepiej, gdy jest on świeżo wyciśnięty. Pozytywne działanie tego napoju zauważalne jest zwłaszcza w trakcie przesilenia wiosennego, kiedy nasza forma i aktywność drastycznie spada, a nasze samopoczucie znacznie się pogarsza. Warto również suszyć pokrzywę, przechowując ją w zamkniętych szczelnie pojemniczkach, bowiem herbatka z takiego suszu doskonale wpływa na naszą odporność, idealnie chroni nas przed przeziębieniami i grypą. Pokrzywa działa również uspokajająco i odprężająco, podobnie jak melisa. Zawiera wiele bardzo istotnych witamin i minerałów, między innymi krzem, kwas foliowy, magnez, witaminy A, B, C i K, dlatego bardzo korzystnie wpływa na nasze ogólne zdrowie i samopoczucie. Nie trzeba również chyba przypominać o tym, jak dobroczynne działanie na włosy ma napar z pokrzywy. Zaleca się mycie włosów płukanką ze świeżych liści pokrzywy, zwłaszcza w okresach, gdy zauważamy wzmożone wypadanie i osłabienie naszych włosów. Nie jest to jednak zalecane dla osób o blond włosach, bowiem pokrzywa zostawi na nich delikatny, zielonkawy połysk, lekko widoczny pod światło. Pokrzywa wzmacnia też nasze paznokcie, skórę, poprawia wygląd cery.

Znane są również inne właściwości pokrzywy, nie związane zupełnie z naszym zdrowiem. Dla przykładu, gałązka świeżej pokrzywy umieszczona w lodówce zapewni dłuższy okres przydatności produktów żywnościowych, przedłużając ich świeżość. Sfermentowana pokrzywa natomiast jest wspaniałym i niezastąpionym nawozem dla roślin w naszym ogródku.

Jak widać, pokrzywa to nie tylko chwast, który należy tępić. Wręcz przeciwnie, pozytywnych jej właściwości jest chyba więcej niż tych negatywnych. Warto więc pozostawić odrobinę pokrzywy w naszym ogródku. Podobno rośliny rosnące w jej otoczeniu są bardziej aromatyczne i mają piękniejszy kolor, a opierając się na powiedzeniu naszych dziadków – jeśli pokłujesz się pokrzywą, będziesz zdrowszy.