
Owoce są niezbędnym elementem diety. Według zaleceń dietetyków każdego dnia człowiek powinien spożywać dwie porcje owoców. Zachowaj rozsądek. Przed jedzeniem zawsze dokładnie myj owoce - pozbędziesz się w ten sposób chemikaliów, zabrudzeń, jaj owadów czy piasku i ziemi. Ciekawostką jest, że owocami są nie tylko jabłka czy gruszki ale również pomidory i awokado.
Frutarianizm - dieta oparta na owocach
Owoce to podstawa diety frutarian, czyli osób jedzących wyłącznie surowe owoce. Taka dieta ma wielu zwolenników. Uchodzi za bogatą w witaminy i antyoksydanty. Bywa nazywana dietą przeciwnowotworową. W diecie frutarian oprócz owoców takich jak pomarańcze, figi, ananasy, jabłka czy truskawki znajdują się także mniej oczywiste produkty - awokado, pomidory, figi, które również są owocami, jednak powszechnie uważane są za warzywa.
Dieta frutariańska może być zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym tłuszczy (awokado) i białek (orzechy). W warunkach polskich, kiedy jesień i zima są okresami niezbyt obfitującymi w lokalne owoce dieta tego rodzaju może być trudna do ułożenia i kosztowna. Nie rekomendujemy fruterianizmu jako jedynego słusznego sposobu odżywania, jednak wprowadzenie większej ilości owoców do codziennych posiłków z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie.
Owoce w zaleceniach dietetyków
Owoce są świetnym źródłem witamin, minerałów, błonnika i mikroelementów. Dietetycy zalecają by owoce stanowiły dwie z pięciu porcji składników roślinnych. Wybieraj owoce dostępne lokalnie, możesz je spożywać zarówno na ciepło jak i surowe. Jednak należy zaznaczyć, że surowe owoce zawierają najwięcej składników odżywczych. Staraj się ich nie obierać jeśli nie jest to konieczne. Wybieraj owoce wiadomego pochodzenia. Zawsze przed jedzeniem dokładnie je myj. Obecnie w uprawie rolnicy korzystają z wielu składników chemicznych - herbicydów i pestycydów. Aby ograniczyć ich szkodliwy wpływ na zdrowie dokładnie myj owoce. Możesz wykorzystać do tego wodę z sodą. Kilka poniższych zasad pozwoli Ci w optymalny sposób uzupełnić dietę w owoce:
- Wybieraj owoce uprawiane ekologicznie. Możesz spróbować samodzielnie wyhodować jabłka czy maliny.
- Podczas zakupów wybieraj owoce, które są dojrzałe, świeże, jędrne. Ich skórka powinna być lśniąca.
- Uważnie oglądaj owoce przed jedzeniem. Nigdy nie jedz tych, na których widoczne są ślady pleśni. Pleśń jest w całej tkance owocu, odkrojenie części nie wystarczy.
- Myj owoce i osuszaj. Możesz do tego wykorzystać wodę z sodą.
- Staraj się by owoce stanowiły 2 porcje. Jeśli nie wiesz ile to porcja podpowiadamy - garść truskawek, szklanka soku lub jedno jabłko stanowią pojedynczą porcję owoców.
- Owoce, które można spożywać ze skórką jedz nieobrane, zachowasz witaminy i błonnik.
- Świetnym uzupełnieniem diety są owoce suszone - wybieraj ekologiczne, niesiarkowane i bez cukru.
Podsumowując owoce są istotnym, nieodzownym składnikiem diety. Pamiętaj o kilku powyżej wymienionych zasadach by cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami i pamiętaj by zachować umiar. Owoce są źródłem cukrów. W przypadku niektórych osób np. cukrzyków spożywanie owoców bogatych w cukry np. śliwek czy winogron powinno być umiarkowane.