
Miedź to ważny, ale często niedoceniany pierwiastek, gdyż w naszym organizmie znajdują się tylko śladowe ilości. Jej brak przyczynia się jednak do szeregu niepożądanych skutków ubocznych. Naczynia miedziane pomagają uzupełnić braki, ale ważna jest także odpowiednia dieta.
Cenne właściwości miedzi
Naczynia miedziane oraz spożywanie miedzi w produktach spożywczych jest szczególnie ważne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Pierwiastek występuje przede wszystkim w układzie kostnym oraz mięśniach, a w minimalnych ilościach także w mózgu, krwi oraz wątrobie. Miedź znajduje się w centrach wielu aktywnych enzymów, bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu krwinek czerwonych, układzie krążenia, wpływa na metabolizm tłuszczu i węglowodanów. Naczynia miedziane powinny znaleźć się w Twoim domu ze względu na wzmacnianie kości oraz zabezpieczenie przed osteoporozą. Pierwiastek jest niezwykle ważny we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mózgu – poprawia pamięć oraz koncentrację, ma ogromny wpływ na zdolność myślenia. Na uwagę zasługują także właściwości przeciwutleniające, czyli pierwiastek zabezpiecza cały organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych, co sprawia, że układ odpornościowy nie zmaga się z różnorodnymi infekcjami i wirusami, a do tego procesy starzenia zwalniają. Miedź warunkuje płodność u mężczyzn, dlatego panowie, którzy pragną mieć dzieci ze swoimi partnerkami, muszą zwrócić szczególną uwagę na dobrze zbilansowaną dietę.
Źródła miedzi w diecie
Miedź nie syntezuje się w naszym organizmie, dlatego trzeba ją dostarczać wraz ze spożywanym pożywieniem. Należy jeść przede wszystkim kakao, nasiona słonecznika, ziarna, sezamu, pestki dymi, orzechy, migdały, wątróbkę wieprzową, ciemne pieczywo, kasze, płatki owsiane, otręby, białą fasolę, soję, natkę pietruszki, groszek zielony, ryby oraz skorupiaki. Przydatne są także naczynia miedziane.