Woda wodorowa – jak ją uzyskać?

Woda wodorowa – jak ją uzyskać?

Regularne picie odpwednich ilości płynów to jeden z podstawowych nawyków zdrowotnych. Niestety okazuje się, że przy obecnej chemizacji nawet wysoko zmineralizowana woda może nie wystarczyć. Na ratunek przychodzi woda wodorowa. Czym jest? Jakie ma zalety? Skąd ją wziąć?

Woda wodorowa – co o jest

Woda wodorowa to dobrze nam znany płyn, który został po prostu wysycony wodorem. Wodór to naturalny pierwiastek występujący na całej planecie pod różnymi postaciami, zarówno jako część związku, jak i wolne cząsteczki. Oczywiście sam wodór jest już część cząsteczki wody (H20), ale wysycenie jej dodatkowymi cząsteczkami H2 znacząco zmienia właściwości. Dodatek wodoru cząsteczkowego do wody podnosi stopień jej przyswajalności, a także nadaje jej potencjały antyoksydacyjnego, dzięki czemu pomaga nam ona zwalczać wolne rodniki.

Generator wodoru do wody, czyli zrób to sam

Cząsteczka wodoru jest tak mała, że przenika przez ścianki plastikowej, czy nawet szklanej butelki. Z tego względu wody wodorowej nie da się kupić w sklepie. Wodór, którego przecież tak od niej oczekujemy, zwyczajnie by się uwalniał, podczas gdy ta by stała na półce i czekała na chętnego. Wodę wodorowo najzwyczajniej w świecie trzeba sobie produkować samemu na bieżąco. Na szczęście generator wodoru do wody nie musi być już wielkim urządzeniem, przeznaczonym do użytku laboratoryjnego. Dostępne są wersje domowe, często przypominające wyglądem dzbanek z filtrem, czajnik, albo nawet ich miniaturowe odpowiedniki w formie bidonu, który można mieć zawsze przy sobie. Generator wodoru do wody może mieć też formę proszku lub tabletki, którą wsypujemy do dzbanka lub szklanki i musimy chwilę odczekać. Takie rozwiązanie wydaje się bardzo wygodne, ale niestety nie zapewni filtracji wody, którą umożliwią wspomniane wcześniej sprzęty z filtrem.

Woda wodorowa – jakie przynosi korzyści

Dodatnie do wody wodoru dodaje jej właściwości antyoksydacyjnych. To dzięki nim poprawia się metabolizm naszych komórek i spowalniają procesy rozpadu, a więc po prostu wolniej się starzejemy. Lepszy metabolizm oznacza dla nas wyższą odporność, szybszą regenerację nawet po intensywnym wysiłku, lepszą przyswajalność makro- i mikroelementów, a także sprawniejszą redukcję tkanki tłuszczowej. Sporo zalet, jak na tak prostą modyfikację najczęściej spożywanego płynu na Ziemi.