Woda różana – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Woda różana – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Woda różana to naturalny kosmetyk powszechnie stosowany do pielęgnacji włosów i cery. Jest ona bogata w wiele cennych składników, które aktywnie wnikają do organizmu oraz poprawiają wygląd naszej skóry. W związku z tym jest ona coraz częściej wykorzystywana przez osoby ceniące sobie naturalne kosmetyki. Jakie właściwości wykazuje woda różana? Jakie jest jej zastosowanie w kosmetyce?

Woda różana – właściwości

Woda różana to przede wszystkim ogromne źródło składników aktywnych. Zawiera w sobie witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę E i C oraz flawonoidy. Prowitamina A wykazuje działanie antybakteryjne, jest niezbędna w leczeniu trądziku, świetnie regeneruje naskórek oraz redukuje przebarwienia. Witaminy z grupy B przyczyniają się do przyspieszenia regeneracji skóry oraz ograniczają rogowacenie. Witamina E chroni przed przedwczesnym starzeniem skóry oraz redukuje przebarwienia. Zawartość witaminy C jest bardzo ważna dla osób borykających się z pękającymi naczynkami oraz, podobnie jak w przypadku witaminy E, jest idealna dla osób zauważających u siebie oznaki starzenia w postaci zmarszczek. Flawonoidy natomiast intensywnie wzmacniają paznokcie i włosy.

Jakie jest zastosowanie wody różanej w kosmetyce?

Woda różana, jako kosmetyk oraz lekarstwo, stosowana była już w starożytności. Z podań wynika, iż Rzymianie stosowali ją do leczenia kilkudziesięciu schorzeń. Natomiast władczyni Egiptu, Kleopatra, która słynęła ze swojej urody, stosowała wodę różaną w pielęgnacji twarzy oraz podczas relaksacyjnych kąpieli. Współcześnie woda różana jest najszerzej wykorzystywana w kosmetyce. Najczęściej stanowi ona dodatek do balsamów, perfum, maseczek, glinek oraz kremów, choć występuje także jako samodzielny kosmetyk do włosów i twarzy. Warto jednak pamiętać, iż w krajach arabskich w dzisiejszych czasach służy niejednokrotnie do przygotowywania posiłków.

  • Pielęgnacja skóry – wodę różaną do pielęgnacji skóry twarzy zaleca się stosować dwa razy dziennie w formie toniku. Taki zabieg ma na celu nawilżenie skóry oraz złagodzenie podrażnień. Woda różana jako tonik zalecana jest do stosowania osobom o każdym rodzaju cery. Szczególnie jednak jest rekomendowana do stosowania na skórę trądzikową i tłustą (zwęża pory), dojrzałą (redukuje zmarszczki), z przebarwieniami (rozjaśnia przebarwienia) oraz naczyniową (zapobiega pękaniu naczynek).
  • Pielęgnacja włosów – woda różana stosowana na włosy sprawia, że stają się wygładzone oraz błyszczące. Można ją aplikować w postaci płukanki lub mgiełki. Płukankę stanowią trzy łyżki wody różanej wymieszanej z jedną szklanką zimnej wody – płukaną zaleca się polać włosy po umyciu. Warto pamiętać, że takiej płukanki się nie spłukuje.

Co użytkownicy sądzą na temat wody różanej?

Opinie na temat wody różanej wahają się od bardziej do mniej pozytywnych, w zależności od składu. Najlepiej oceniane są produkty, które cechują się najmniejszą zawartością dodatkowych substancji. Osoby, które regularnie stosują wodę różaną, przeważnie wskazują na jej uniwersalne zastosowanie i niską cenę produktu.