
W dzisiejszych czasach diety wegańskie stają się coraz popularniejsze. Chodzi w nich o to, żeby z menu wyeliminować wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednakże osoby z nietolerancją pokarmową również muszą sięgać po zamienniki tradycyjnego mleka krowiego. Które jest zdrowsze?
Czym różni się mleko krowie od sojowego?
Podstawowa i najbardziej oczywista różnica to pochodzenie mleka. Mleko krowie pochodzi od zwierzęcia, czyli krowy, a sojowe powstaje przy pomocy roślin. Można więc kłócić się z nazwaniem go mlekiem, gdyż zdecydowanie bardziej przypomina napój rośliny. Osoby spożywające mleko krowie już przy pomocy jednej szklanki dostarczają aż 30% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 50% zapotrzebowania na witaminę B12. Nie wspominamy o tłuszczu, gdyż w sklepach dostępne są różnorodne rodzaje mleka i jedne z nich zawierają większe ilości, a inne z kolei mniejsze. Klasyczne mleko zawiera również całkiem spore ilości witaminy D oraz innych.
Napój roślinny z soi także posiada właściwości odżywcze oraz cenne składniki. Podstawowa różnica polega na tym, że nie zawiera laktozy, dlatego może być spożywane przez każdego, nawet osoby zmagające się z nietolerancją pokarmową. Dodatkowo napój ten zawiera tylko odrobinę mniej białka niż występuje w mleku krowim (jest to około 7 gram). Dostępne są też węglowodany i tłuszcze.
Mleko krowie jest mimo wszystko lepsze, gdyż występuje w nim wapń oraz witamina B. Jednakże, żeby osoby, które nie mogą spożywać tradycyjnego mleka zbyt bardzo na tym nie traciły mleko sojowe zostaje wzbogacone o te składniki. W tym miejscu warto zaznaczyć, że przed zakupem napoju sojowego należy skontrolować jego skład, gdyż producenci dla poprawy smaku często dodają cukier. Niestety, produkty tego typu są również modyfikowane genetycznie, co może odstraszyć od ich spożywania wiele osób.
W związku z tym zdecydowanie lepiej jest sięgać po tradycyjne mleko krowie, gdyż oprócz tego, że posiada więcej witamin oraz wapnia, to jest bardzie naturalne. Osoby, które nie mają wyboru i muszą sięgać po roślinne rozwiązania powinny przede wszystkim skontrolować skład spożywanego napoju, aby upewnić się, że jest on jak najbardziej zbliżony do naturalnego produktu.