Niezdrowe połączenia w naszej diecie

Niezdrowe połączenia w naszej diecie

Już postanowiliśmy, że będziemy zdrowo jeść. Właśnie wróciliśmy z bazarku pełnego warzyw i owoców, mięso kupione od gospodarza i worek suplementów z apteki. Teraz w sumie trzeba to wszystko przygotować, zjeść oczywiście we właściwych porcjach i załatwione.

Niestety dietetyka nie jest taka prosta. Istnieją pułapki, o których nie mamy pojęcia. Są to połączenia niektórych pokarmów, które upośledzają wchłanianie ważnych składników odżywczych. Co chwila dietetycy donoszą o nowych odkryciach. Najstarszym jest pomidor i ogórek. Najbardziej skomplikowanym, choć możliwym, jest dieta rozdzielna.

Kawa i magnez

Magnez kojarzy nam się z niwelowaniem skurczów mięśni i przeciwdziałaniem skutkom stresu. Dodatkowo ci, którzy spożywają dużą ilość kawy, powinni przede wszystkim ją ograniczyć, ale również suplementować ten pierwiastek. Nie zaleca się również popijania kawą żadnych suplementów ani leków, a w szczególności magnez, gdyż znacznie zaburza to wchłanianie tego pierwiastka. Ponadto wybierając preparat magnezowy, zwróćmy uwagę na wchłanialność tego pierwiastka. Najgorzej przyswaja się tlenek magnezu, najlepiej np. cytrynian.

Pomidory i ogórki

Połączenie tych dwóch warzyw od dawna było zakazywane przez wszelkich znawców dietetycznych nowinek. Nie wszyscy z łatwością rezygnowali z tego połączenia, tak zwyczajnie z przyzwyczajenia. Od wieków na polskich stołach ogórek i pomidor były dodatkiem do kanapek i sałatek. Jednak nadszedł czas, aby rozdzielić te warzywa po to, by nie tracić cennych witamin, ponieważ zawarta w ogórkach askrobinaza utlenia witaminę C zawartą w pomidorze.

Herbata z cytryną

Cytryna sama w sobie podobno jest wrogiem naszych zębów. Prawda jest taka, że owszem nie powinno się spożywać owoców zaraz po umyciu zębów ani myć ich tuż po. Mało kto zaraz po szczotkowaniu zjada cokolwiek, ponieważ nie czuje się wtedy smaku. Natomiast herbata z cytryną jest posądzana o powodowanie Alzheimera. Jak to bywa z różnego rodzaju badaniami, znajdziemy dowody na potwierdzenie i zaprzeczenie tej tezy. Więc co robić? Herbata z cytryną raz na jakiś czas nie zaszkodzi, jednak nie przesadzajmy z tym napojem. Postawmy na wodę.

Czerwone mięso i wino

Zawarte w czerwonym winie garbniki pogarszają wchłanianie żelaza, w które bogate jest właśnie czerwone mięso. Jednak połączenie wina i mięsa jest od lat uwielbiane przez większość kucharzy. Cóż, od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na lampkę czerwonego wina do obiadu, jednak przecież nie robimy tego codziennie. Jeśli nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana i nie cierpimy na niedobór żelaza czy anemię takie połączenie od czasu do czasu nam nie zaszkodzi.