Masło czy margaryna?

Masło czy margaryna?

Jedni wolą masło, inni z kolei nie wyobrażają sobie dnia bez margaryny. Warto jednak poznać lepiej oba produkty, aby dowiedzieć się, który z nich jest mniej szkodliwy oraz zawiera więcej cennych dla człowieka substancji.

Który tłuszcz lepszy – masło czy margaryna?

Masło to tłuszcz mleczny, który powstaje przy pomocy śmietany uzyskanej z krowiego mleka. W trakcie zakupów można sięgnąć po różne rodzaje masła, ale jedno je łączy – mają co najmniej 80 procent tłuszczu, a zawartość wody nie przekracza 16 procent. Masło słynie przede wszystkim ze swojego delikatnego smaku, a do tego nie znajdziemy w nim ulepszaczy smaku, dodatków smakowych oraz aromatów. Masło może być spożywane zarówno przez dzieci, jak i osoby w ciąży czy w podeszłym wieku. W jego przypadku nie ma większych ograniczeń. Posiada ono spore dawki witaminy A, D, E i na pewno nie można znaleźć w nim chemicznych dodatków. Posiada on jednak cholesterol, a także podwyższa jego poziom we krwi, dlatego osoby zmagające się z problemami z cholesterolem, krążeniem, nadciśnieniem oraz miażdżycą powinny mieć się na baczności w trakcie jego spożywania. Warto mieć na uwadze, że masło nie powinno służyć do smażenia, gdyż nie potrzebuje wiele czasu, aby się przypalić. Z kolei w momencie dymienia, ma miejsce wygenerowanie niepożądanych dla człowieka substancji.

Z kolei, kiedy wziąć pod uwagę margarynę, mamy do czynienia z mieszanką tłuszczów roślinnych, wody bądź mleka, które zostało wzbogacone o lecytynę. Często zawiera także ulepszacze smaku bądź substancje barwiące. Największa wada to występowanie w niej kwasów tłuszczowych trans, które wpływają bardzo niekorzystnie na organizm człowieka. Margaryna, która znajduje się w kubeczku, twardnieje ze względu na stosowane metody enzymatyczne. Margaryna, która jest produkowana w dzisiejszych czasach zawiera zdecydowanie mniej szkodliwych kwasów, gdyż konsumenci zwracają na to uwagę. Margarynę mogą spożywać starsze dzieci oraz osoby dorosłe i te, które zmagają się z problemami z krążeniem. Mimo, iż margaryna od wielu lat poddawana jest krytyce, nie jest wcale tak szkodliwa. Zawiera spore ilości kwasów omega-3 oraz omega-6 i witaminę E. W jej składzie występują sterole roślinnego, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu w organizmie. W trakcie kupna margaryny warto zapoznać się z jej składem, gdyż można nabyć produkty bardziej wartościowe bądź mniej. Niektóre produkty bogate są w witaminę A, D oraz E. Używa się kwasu foliowego oraz witamin należących do grupy B. Należy też wspomnieć o jedno oraz wielonienasyconych kwasach tłuszczowych, które wspierają choroby serca, nowotwory i miażdżycę.

 Każdy rodzaj tłuszczu ma więc swoje dobre oraz złe strony, można więc używać obu produktów, jednakże należy robić to z umiarem.