
Głośno się mówi jedynie o wpływie jedzenia na zdrowie narządów wewnętrznych, jednakże wybierane przez nas produkty oddziałują także na psychikę. Właśnie dlatego tak ważne jest aby posiłki były zróżnicowane, dobrze zbilansowane oraz zdrowe. Co się stanie jeśli te zasady nie zostaną zachowane?
Jak to jest z tym żywieniem?
Ludzie narzucają sobie niezwykłe tempo życia. Praca, dom, siłownia, duża ilość obowiązków oraz zadań do wykonania sprawia, że brakuje czasu na stworzenie właściwej, dobrze zbilansowanej diety. Jako, że w dzisiejszych czasach w naszym kraju można spróbować kuchni z całego świata, wielokrotnie nie zastanawiamy się jakie składniki odżywcze występują w serwowanych potrawach, gdyż walory smakowe wydają się ważniejsze. Kiedy jednak w organizmie brakuje magnezu bądź kwasów omega 3 można spotkać się z poważnymi konsekwencjami takiego stanu rzeczy. Mowa nie tylko o oddziaływaniu na ogólny stan organizmu, ale również na psychikę. Jeśli więc i w Twoim życiu występują stany lękowe czy depresyjne koniecznie zapoznaj się z pojęciem psychiatria żywieniowa, gdyż to ona może być rozwiązaniem problemów.
Psychiatria żywieniowa
Psychiatria żywieniowa obiecuje wiele, kiedy mowa o zapobieganiu oraz leczeniu chorób na tle psychicznym. Chodzi przede wszystkim o stworzenie właściwej diety w oparciu o którą organizm otrzymuje odpowiednie porcje wybranych składników odżywczych. Większości tych składników nie można znaleźć w żywności przetworzonej, która jest najczęściej wybierana przez współczesnych ludzi. Kiedy człowiek zmaga się z depresją, ADHD oraz stanami lękowymi, brak konkretnych składników sprawia, że skutki uboczne choroby jeszcze się pogłębiają.
Eksperci wysnuli teorię, która została potwierdzona badaniami, iż za stany depresyjne może odpowiadać jelito cienkie, a mianowicie niewłaściwa flora bakteryjna, która w nim występuje. Brak odpowiedniej flory jest efektem nieodpowiednio stworzonej diety, co skutkuje brakiem dobrego humoru, gorszym nastrojem, a w konsekwencji również depresją.
W trakcie tworzenia diety należy mieć przede wszystkim na uwadze własne zdrowie. W pierwszej kolejności należy zrezygnować z cukrów prostych, które występują w słodyczach, pieczywie oraz ukrywają się podstępnie w wielu innych produktach (nawet ketchupie, pieczywie i wędlinach). Konieczne jest za to spożywanie większych ilości kwasów omega 3, magnezu, witamin antyoksydacyjnych oraz psychobiotyków. Warto więc sprawdzić w jakich produktach występują wymienione powyżej składniki oraz witaminy.