Dlaczego antybiotyki osłabiają naszą odporność?

antybiotyki

Stan zapalny, przeziębienie, grypa dolegliwości nieznanego pochodzenia. To wszystko spotyka nas zwykle w sezonie jesienno – zimowym. Chcąc jak najszybciej wrócić do zdrowia i pracy, sięgamy po antybiotyki. Zdarza się, że prosimy o nie lekarza, argumentując złym samopoczuciem. Czy to aby na pewno dobre rozwiązanie dla naszego organizmu?

Układ odpornościowy i jego rola

Zadaniem układu odpornościowego jest walka z bakteriami i wirusami. To one są powodem większości schorzeń. Niczym niezaburzona praca tego układu polega na eliminacji szkodliwych drobnoustrojów. Taka walka trwa co najmniej tydzień, czasami dłużej. Czas ten uzależniony jest od stopnia zaawansowania choroby i liczby bakterii. Układ odpornościowy można w tym czasie wspomóc, odpoczywając, stosując naturalne suplementy diety lub odpowiednio się odżywiając. Innym sposobem, który wydawałoby się, wspomaga walkę z infekcją, jest stosowanie antybiotyków. Takie wsparcie, owszem, zwykle zabija bakterie, niestety zabija także naturalną odporność organizmu.

Działanie antybiotyku a dobre bakterie

Głównym zadaniem układu odpornościowego jest zwalczanie bakterii i wirusów. W 80% przypadków odbywa się to w przewodzie pokarmowym. Stąd tak duże znaczenie podczas choroby ma dieta. Tam również znajdują się dobre bakterie. Ich ilość uzależniona jest od stanu flory jelitowej. U zdrowego człowieka ilości bakterii dobrych w stosunku do złych jest zwykle 15 razy większa. Ilość dobrych bakterii zanika w miarę ich wyniszczania poprzez przyjmowanie antybiotyków. Specyfiki te nie rozróżniają swoich przeciwników i eliminują zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i te pożyteczne. Dochodzi wówczas do osłabienia układu odpornościowego, który potrzebuje czasu, aby wytworzyć dobre bakterie na nowo.

Jak odbudować odporność po antybiotykoterapii?

Czasami zastosowanie antybiotyku jest konieczne. Tego typu sytuacje rzeczywiście się zdarzają, zwłaszcza przy długotrwałej gorączce, wysokim poziomie wskaźnika CRP oraz obniżonej odporności chorego. Wówczas po zakończonej kuracji należy zastosować kolejną, taką, która pomoże odbudować florę bakteryjną zarówno w przewodzie pokarmowym, jak i całym organizmie. W tym celu należy przyjmować probiotyki, zarówno w postaci suplementów, jak i produktów naturalnych. Żywność, która ma jednocześnie właściwości probiotyczne to m.in. sok z kiszonych ogórków, kiszona kapusta oraz naturalne niesłodzone jogurty. Podobne właściwości mają także produkty zawierające w swym składzie inulinę, są to por, cykoria, seler, banany oraz szparagi. Podczas procesu odbudowy flory bakteryjnej należy unikać spożywania cukru i żywności przetworzonej.