Dlaczego należy jeść 5 razy dziennie?

Dlaczego należy jeść 5 razy dziennie?

Zdrowa i racjonalna dieta, która nie powoduje przybierania na wadze oraz objadania się polega na przyjmowaniu 5 posiłków każdego dnia. Takie rozłożenie jedzenia sprawia, że człowiek nie zauważa skoków glukozy, napadów głodu oraz wpływa ona pozytywnie na jego nastrój i postrzeganie własnej osoby.

Dieta bazująca na 5 posiłkach

Racjonalna dieta zawiera 5 posiłków rozłożonych w równych odstępach czasu. Ich regularność polega na jedzeniu każdego posiłku do 3, maksymalnie 4 godziny od zakończenia wcześniejszego. Nie można wydłużać tych przerw, ani zdecydowanie ich skracać. Każdy posiłek musi być przede wszystkim pożywny, zawierać wszystkie potrzebne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, konieczne jest także picie odpowiednich ilości wody.

Podstawowe zasady w trakcie komponowania diety

W przypadku spożywania 5 racjonalnych posiłków liczy się przede wszystkim ich dobre zaplanowanie. Początki mogą być problematyczne, gdyż dieta wymaga przede wszystkim dobrej organizacji oraz kontrolowania się. Jednakże, po upływie paru tygodni wszystko staje się proste, jak zjedzenie przysłowiowej bułeczki. Posiłki muszą bazować na warzywach oraz owocach, a eksperci informują, że nie powinno zjadać się mniej niż pół kilograma tych produktów. Przyjmuje się, że w pierwszej połowie dnia zdecydowanie lepiej jeść więcej owoców, a od godziny 14 należy już sięgać raczej po warzywa. Woda odgrywa niemniej ważną rolę, gdyż konieczne jest spożywanie minimum 2 litrów każdego dnia, a najlepiej wypić szklankę wody przed każdym posiłkiem, gdyż pobudzi to pracę jelit.

W jaki sposób należy opracować dietę?

Śniadanie powinno być zjedzone nie później niż 1,5 godziny od pobudki. Jego zadaniem jest pokrycie 25-30% dziennego zapotrzebowania na energię, co oznacza 500 kalorii. Idealnym pomysłem na śniadanie jest owsianka, Muesli z mlekiem bądź jogurtem oraz świeże owoce. Dobrze sprawdzi się pieczywo razowe oraz oczywiście picie wody.

Drugie śniadanie musi dostarczyć między 5 a 10% dziennego zapotrzebowania na energię. Idealnie, żeby zawierał owoc bądź warzywa, albo pieczywo, kiedy pierwsze śniadanie miało formę bardziej mleczną.

Trzeci posiłek to obiad pokrywający 35-40% dziennego zapotrzebowania. Warto żeby zawierał on mięso, warzywa oraz makaron/ryż czy też kaszę. Dobrym rozwiązaniem jest także zupa.

Podwieczorek tak samo jak drugie śniadanie powinien dostarczyć między 5 a 10% dziennego zapotrzebowania. Sałatka warzywa jest idealnym rozwiązaniem, można wzbogacić ją także o chrupiące pieczywo.

Kolacja musi być zjedzona na około 3 godziny przed udaniem się na spoczynek i powinna zawierać od 15 do 20% energii. Mięso z warzywami to najlepsze rozwiązanie.