Dlaczego mniej mięsa znaczy lepiej?

Dlaczego mniej mięsa znaczy lepiej?

Nikt nie musi przechodzić na wegetarianizm, albo jeszcze bardziej restrykcyjną dietę, czyli weganizm, jeśli nie ma na to ochoty. Każdy powinien jeść to na co ma ochotę, jednakże ważne aby człowiek zdawał sobie sprawę z konsekwencji związanych ze spożywaniem zbyt dużych ilości mięsa.

Pierwsza zaleta spożywania mniejszych ilości mięsa

Jeśli człowiek nie chce ograniczyć przyjmowania pokarmów mięsnych ze względu na ochronę żywych istot, warunki w jakich przetrzymywane oraz zabijane są zwierzęta warto zrobić to ze względu na zdrowie. Kiedyś ludzie jedli wszystko i mniej chorowali – to częsta odzywka przeciwników diet wegetariańskich, jednakże prawda jest taka, że dawniej człowiek spożywał mniej przetworzonej żywności i faktycznie prowadził zdrowszy tryb życia. Ograniczenie mięsa to rekomendacja WHO, gdyż wpływa ono bardzo negatywnie na kondycję zdrowia. Przede wszystkim, kiedy mowa o zachorowalności na raka jelita grubego. W przypadku ludzi, którzy po mięso sięgają rzadko, albo wręcz nie jedzą go wcale, istnieje 3 razy mniejsze prawdopodobieństwo na pojawienie się wspomnianego powyżej nowotworu. Jest to związane zarówno z tłuszczem, który występuje w mięsie, a także antybiotykami wykorzystywanymi w trakcie hodowli odpowiadającymi za szybszy wzrost oraz zmniejszenie zachorowalności zwierząt. Dietetycy oraz inni eksperci cały czas apelują aby posiłki opierać przede wszystkim na warzywach, owocach oraz zbożach.

Dieta roślinna jako sposób na smukłą sylwetkę

Zdrowie oraz względy etyczne to cały czas nie koniec. Dieta roślinna powinna być wzięta pod uwagę przez osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy oraz walczące z nadwagą. Jest to ściśle związane z gęstością kaloryczną, która znana jest także pod nazwą energetycznej. W skrócie, mowa o występowaniu kalorii w konkretnej ilości produktu.

Jak można się domyślić produkty roślinne posiadają najmniejszą gęstość kaloryczną, w związku z tym człowiek szybko się nimi zasyca, a ilość spożywanych kalorii nie wpływa negatywnie na wygląd sylwetki, wręcz umożliwia zachowanie pożądanych proporcji. Przekłada się to na fakt, że wegetarianie jedzą zdrowo i zyskują dzięki temu piękne proporcje ciała znacznie mniejszym kosztem niżeli osoby sięgające po mięso regularnie.

Mniejsze ilości mięsa sprawiają, że istnieje większa szansa na zachowanie lepszego stanu środowiska. Warto tutaj przytoczyć statystyki, które pokazują, że hodowanie zwierząt jest jednoznaczne z 18% emisją CO2, 35% emisją metanu oraz 65% emisją tlenku azotu.

Czy potrzeba więcej argumentów, żeby ograniczyć jedzenie mięsa?